Plankenvloeren

Plankenvloeren

Er zijn diverse plankenvloeren. Men kan hierbij kiezen uit lamelparket, duoplank (multiplank) of uit massieve planken.

Lamelparket:
Lamelparket is een halfmassiefvloer. Hierbij is er een laag edelhout van meestal 4mm of 6mm dikte op een lattenlaag verlijmd. De onderste laag is meestal een dunne laag berkenhout. Lamelparket bestaat zodoende uit 3 verschillende lagen hout. Deze lagen zijn in tegenovergestelde richting aan elkaar verlijmd wat de werking, uitzetten en krimpen, doet verminderen. Lamelparketvloeren kunnen zwevend op een ondervloer of middels verlijming aan de dekvloer worden geplaatst. De meeste vloeren van lamelparket zijn al in de fabriek voorzien van een afwerklaag en dienen na plaatsing vaak niet meer te worden afgewerkt met olie of lak. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een onbehandelde lamelparketvloer. Deze dient na montage nog afgewerkt te worden in de afwerking welke u het mooiste vind. Een lamelparketvloer kan worden toegepast op vloerverwarming en/of vloerkoeling.

Duoplank (multiplank)
Duoplank (multiplank) is een halfmassiefvloer. Hierbij is er een laag edelhout van meestal 4mm of 6mm dikte verlijmd op een laag gelaagd multiplex. Deze lagen zijn in tegenovergestelde richting aan elkaar verlijmd wat de werking, uitzetten en krimpen, doet verminderen. Een duoplank (multiplank) is uit meerdere lagen opgebouwd dan een lamelparketvloer. Een duoplank (multiplank) is hierdoor stabieler in zijn gedragingen, minder risico op uitzetten en krimpen. Duoplank (multiplank) kunnen zwevend op een ondervloer of middels verlijming aan de dekvloer worden geplaatst. De meeste duoplankvloeren zijn al in de fabriek voorzien van een afwerklaag en dienen na plaatsing vaak niet meer te worden afgewerkt met olie of lak. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een onbehandelde duoplank (multiplank). Deze dient na montage nog afgewerkt te worden in de afwerking welke u het mooiste vind. Een duoplank (multiplank) kan worden toegepast op vloerverwarming en/of vloerkoeling.

Massieve planken:
Massieve planken bestaan uit 1 stuk edelhout van meestal ongeveer 20mm dikte. Een massieve plank wordt niet geremd in zijn werking, uitzetten en krimpen. In een vloer bestaande uit massieve planken kunnen hierdoor naden en kieren ontstaan. Ook is het mogelijk dat de vloer gaat kraken. Dit gebeurt meestal bij verandering van de seizoenen. Een massieve plankenvloer wordt hierdoor nog maar weinig toegepast en wordt gezien als een verouderde techniek. Een massieve planken vloer is meestal onbehandeld en dient na montage nog te worden afgewerkt met de afwerking welke u mooi vind. Een massieve plankenvloer kan niet worden toegepast op vloerverwarming en/of vloerkoeling.

Wilt u weten welk type het beste bij uw wensen past? We adviseren u graag over plankenvloeren! Neem contact met ons op.